Wat is een Achillespeesblessure?

Een achillespeesblessure kan een hele lastige blessure zijn, en kenmerkt zich meestal door pijnklachten in de ochtend en na het sporten. Er kunnen veel verschillende oorzaken van de blessure zijn, zoals bijvoorbeeld verkeerd schoeisel, stand van de voet en instabiliteit van de enkel. Het is een blessure die veel voorkomt bij sporten waarbij er sprake is van een repeterende overbelasting, zoals hardlopen. Opvallend is verder dat de blessure na de leeftijd 35 progressief toeneemt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met degeneratie van het peesweefsel. 

Tip 1: 3 weken gedoseerde rust! – Verminder je belasting

Zoals gezegd, een achillespeesblessure is een overbelasting blessure. Je krijgt niet zomaar een achillespeesblessure, dus ga er maar vanuit dat je belasting op dit moment te hoog is voor je belastbaarheid. Daarom is tip 1; 3 weken gedoseerde rust. Dit houdt concreet in dat je trainingsfrequentie sterk wordt verminderd. Hoeveel, is natuurlijk afhankelijk van de frequentie die je gewend bent om te sporten. Probeer in ieder geval 48 uur tussen elk sport moment te plannen. Op deze manier wordt de lichamelijke belasting verminderd en krijgt het lichaam tijd voor herstel. Je mag in de drie weken wel onbelast bewegen zoals: zwemmen, roeien, wandelen, fietsen en crosstraining.  

Tip 2: Train je achillespees! – Verhoog je belastbaarheid

Als het goed is heb je belasting verminderd. Nu is het belangrijk om je belastbaarheid op te gaan trainen. Hoe? Door je achillespees te trainen met excentrische oefeningen. Excentrisch trainen houdt in dat de spier is aangespannen terwijl een extern gewicht de spier verlengt, waarbij de bedoeling is dat het toelaten van de verlenging langzaam gebeurt. In de onderstaande video is te zien hoe dit in zijn werk gaat. Het is de bedoeling dat je elke dag 1x de oefeningen doet met zowel het linker- als het rechterbeen, waarbij je 60 herhalingen per been maakt.

Tip 3: Bouw het het sporten rustig op! – Belasting en belastbaarheid in balans

Je hebt als het goed is 3 weken je belasting verminderd en je belastbaarheid verhoogt door de achillespees te trainen en we gaan er vanuit dat deze weer in balans zijn. Nu is het zaak om het sporten rustig op te bouwen waardoor je lichaam de kans krijgt om aan de belasting te wennen en zich aan te passen. Een manier is om te starten met intervaltraining, hierdoor krijgt je lichaam na een trainingsprikkel elke keer een kort herstel. Een andere manier om op te bouwen is elke week 10/20% belasting (in tijd) erbij. Mocht dit te snel gaan, dan kun je dit per 2 weken doen.