Shockwave therapie

Shockwave therapie biedt uitkomst aan patiënten met hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze - vaak chronische - pijnklachten voorgoed verdwijnen. Zelfs verkalkingen kunnen verdwijnen na slechts enkele behandelingen.

Shockwavetherapie kent verschillende technieken en toepassingen. RSWT (Radiale Shockwave Therapie) is mechanisch opgewekt waarbij er via een behandelpistool drukgolven het lichaam in worden gestuurd. Deze vorm van shockwave wordt veruit het meest gebruikt en is in veel gevallen effectief bij pijn. FSWT (Focussed Shockwave Therapie) is erg specialistisch en een stuk krachtiger. Kalkvorming of terugkerende slijmbeursontstekingen vragen om een precieze en krachtige aanpak. Deze zijn met de FSWT (Focussed Shockwave Therapie) effectiever te behandelen. Wij bieden beide behandelvormen binnen het spier-pees zorgtraject.

Sinds enkele jaren wordt shockwave therapie door fysiotherapeuten toegepast. Internationaal onderzoek toont aan dat deze nieuwe therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met de ruime ervaring die in Nederland reeds is opgedaan binnen de fysiotherapie. Vaak zijn patiënten met chronische klachten al met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans tot maar liefst 85 %1.

Gespecialiseerd onderzoek

Allereerst voert de fysiotherapeut een onderzoek uit. De uitkomst bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Het pijngebied wordt gelokaliseerd en de bron van de pijn wordt achterhaald middels echografie en zal er gestart worden met het spier-pees zorgtraject.

GFB Spier Pees zorgtraject

Binnen dit zorgtraject maken we gebruik van diverse diagnostische tests om zowel de optimale behandel- en revalidatie-methoden te bepalen. bijvoorbeeld; Welke shockwave therapie zetten we in (radiale of gefocusseerde shockwave), kiezen we voor Flywheel training of juist voor training op de KINEO. 

De Shockwave behandeling

Daarna wordt de pijnlijke plaats behandeld met de behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren het eigen herstelmechanisme van het lichaam. In gemiddeld vier behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af. De behandeling is soms gevoelig, maar kan prima zonder verdoving plaatsvinden. Welke klachten worden behandeld

 • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
 • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn net onder de knieschijf
 • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Hielpijn (hielspoor)
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points)
 • Andere vormen van tendinitis
 • SI-klachten

Vergoeding

 

De behandeling worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Standaard wordt er na de intake een Echografisch onderzoek uitgevoerd en wordt er een spier-pees zorgtraject gestart. Het echografisch onderzoek en de bijdrage voor het spier-pees zorgtraject worden niet vergoed door de zorgverzekeraars er worden eenmalige bijdragen bij u in rekening gebracht welke u direct aan de balie per pin kan voldoen.

Echografisch onderzoek € 49,50

Spier-peeszorgtraject € 49,50

Aan een controle echografisch onderzoek als onderdeel van een behandeltraject zijn geen kosten verbonden. 

De shockwave behandelingen die op de intake volgen zijn onderdeel van fysiotherapie en worden zodanig vergoed door verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering.

Zelftest - Vragenlijst

 • Heeft chronische pijn een grote invloed op uw fitheid en privé- en beroepsleven?
 • Ervaart u een beperkte mobiliteit in uw schouders of armen?
 • Heeft u problemen om voorwerpen van een rek te nemen? - Doet uw rug pijn wanneer u wandelt, zit of ligt?
 • Doen uw ellebogen pijn wanneer u een voorwerp opneemt of vasthoudt?
 • Heeft u erg veel last van spierspanningen in uw schouders of nek?
 • Heeft u pijn aan achillespees, hiel of knie als u wandelt of de trap neemt?

Als u op één van deze vragen "ja" heeft geantwoord, neemt u dan Contact met ons op!

http://movemens.nl/page/1048/10-jaar-shockwave-therapie.html

Wetenschappelijke artikelen:

Extracorporeal Shock Wave Therapy Is Effective In Treating Chronic Plantar Fasciitis: A Meta-analysis of RCTs 
2013: Deze recente meta-analyse (hoogste mate van evidentie) toont de effectiviteit aan van shockwavetherapie bij een chronische fasciitis plantaris (hielspoor).
Low-Energy Extracorporeal Shock Wave Therapy as a Treatment for Medial Tibial Stress Syndrome 
Rompe 2010: Radiale shockwavetherapie blijkt een effectieve therapie voor MTSS (shinsplints) met een duidelijk beter resultaat dan een thuis-oefenprogramma. Zowel op korte termijn (1 maand) als op lange termijn (15 maanden) en zijn de Likert scale en participatie aanzienlijk beter.
Eccentric Loading Compared with Shock Wave Treatment for Chronic Insertional Achilles Tendinopathy Rompe 2008: Rompe vergelijkt het effect van een excentrisch trainingsprogramma met shockwavetherapie bij een insertietendopathie van de achillespees. Conclusie: RWST heeft een substantieel hogere effectiviteit.
Eccentric Loading Versus Eccentric Loading Plus Shock-Wave Treatment for Midportion Achilles Tendinopathy 
Rompe 2008: Vervolg van bovenstaande studie. Wat is de waarde van RWST als je die toevoegt aan een excentrisch trainingsprogramma voor de midportion tendopathie van de achillespees. Conclusie: shockwavetherapie verhoogt de effectiviteit van excentrisch trainen.
Eccentric Loading, Shock-Wave Treatment, or a Wait-and-See Policy for Tendinopathy of the Main Body of Tendo Achillis Rompe 2007: Rompe onderzocht het effect van shockwavetherapie, excentrische trainen en ‘wait and see’ als behandeling voor mid-portion tendopathie van de achillespees. RSWT en excentrisch trainen hebben een vergelijkbaar positief effect op VISA- en pijnscore. De controlegroep vertoont geen significante verandering.
Comparison between ESWT, placebo ESWT and endoscopic plantar fasciotomy for the treatment of chronic plantar heel pain in the athlete Saxena 2012: Saxena et al onderzochten de effecten van chronische fasciopathie bij sporters. Ze verdeelden hun populatie in 3 groepen, waarbij de 1e groep ESWT kreeg, de 2e groep placebo ESWT en de laatste groep een endoscopische plantaire fasciotomie (EPF). ESWT en EPF bleken beide effectief. EPF was het meeste effectief. ESWT had een groot voordeel namelijk dat sporters konden blijven trainen gedurende de behandelperiode.
Nieuw bewijs voor shockwave therapie 
ESWT wordt al meer dan een decennium toegepast op musculoskeletale aandoeningen. De niet-calcifiserende tendopathie van de schouder was tot voor kort nog niet onderzocht. Galasso onderzocht een kleine groep, echter zijn de resultaten veel belovend en in de lijn van de klinische praktijk